Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013




   Οι γιατροί όπως και όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος στην δουλειά τους. Με μια πολύ σημαντική διαφορά. Το λάθος ενός γιατρού μπορεί να στοιχίσει την ζωή ενός ανθρώπου. Δείτε στην συνέχεια 10 απίστευτα ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη..

 1. Όταν η Nancy Andrews από το Commack της Νέας Υόρκης, έμεινε έγκυος με χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης σε κλινική της Νέας Υόρκης η ίδια και ο σύζυγός της ανέμεναν με αγωνία τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Όταν η Andrews όμως γέννησε με έκπληξη ανακάλυψαν ότι το παιδί ήταν αρκετά πιο σκούρο από ότι περίμεναν.



   Οι εξετάσεις DNA που έγιναν αποκάλυψαν ότι οι γιατροί χρησιμοποίησαν κατά λάθος το σπέρμα άλλου άνδρα για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια της Nancy Andrews.

   Το ζευγάρι πήγε στην δικαιοσύνη και τον ιδιοκτήτη της κλινικής αλλά και την εμβρυολόγο που φέρεται ότι μπέρδεψε τα δείγματα.



2. Η 17χρονη Jesica Santillan, μετανάστευσε από το Μεξικό στις ΗΠΑ για να αναζητήσει θεραπεία για ένα πρόβλημα που είχε στην καρδιά της. Οι γιατροί του νοσοκομείου Duke University Medical Center αφού την εξέτασαν αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς.



   Η καρδιά βρέθηκε, η μεταμόσχευση έγινε αλλά η μικρή Jesica πέθανε 2 εβδομάδες μετά. Οι γιατροί ξέχασαν να ελέγξουν αν η καρδιά του δότη ήταν συμβατή με την Jesica.

3. Ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Benjamin Houghton ένιωθε πόνους στον αριστερό του όρχι. Οι γιατροί του νοσοκομείου West Los Angeles VA Medical Center αφού τον εξέτασαν αποφάσισαν να του τον αφαιρέσουν υπό τον φόβο καρκινώματος.



   Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καρκίνωμα, αλλά το λάθος είχε ήδη γίνει.. Ένα λάθος που προκάλεσε την μήνυση του Benjamin Houghton και της γυναίκας του προς το νοσοκομείο διεκδικώντας αποζημίωση 200000 δολαρίων.

 4. Ο Donald Church, 49 ετών, είχε όγκο στην κοιλιά του όταν έφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Washington Medical Center στο Σιάτλ, τον Ιούνιο του 2000. Όταν έφυγε, ο όγκος είχε φύγει – αλλά ένας μεταλλικός συσπειρωτήρας(ιατρικό εργαλείο) είχε πάρει τη θέση του.


   Οι γιατροί τον ξέχασαν κατά λάθος στην κοιλιά του. Ευτυχώς, οι χειρούργοι πρόλαβαν να αφαιρέσουν τον συσπειρωτήρα λίγο μετά την ανακάλυψή του, και έτσι ο Church δεν παρουσίασε προβλήματα στην υγεία του εξαιτίας αυτού του λάθους. Το νοσοκομείο συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση στον Church 97.000 δολάρια.

5. Η 67χρονη Joan Morris (ψευδώνυμο) επισκέφτηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για μια εγκεφαλική αγγειογραφία.  Μετά την αγγειογραφία όμως από λάθος μεταφέρθηκε σε άλλο όροφο, αντί να επιστρέψει στο αρχικό της κρεβάτι. Το εξιτήριο της από το νοσοκομείο είχε προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα. Αντί για εξιτήριο όμως η άτυχη ασθενής βρέθηκε ξαφνικά στο χειρουργείο για επέμβαση ανοικτής καρδιάς!



   Ήταν στο χειρουργικό τραπέζι για μια ώρα όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ένας γιατρός από άλλο Τμήμα ρώτησε «τι κάνετε με τον ασθενή μου;» Τελικά η εγχείρηση ματαιώθηκε και η Joan Morris επέστρεψε στο δωμάτιό της σε σταθερή κατάσταση.

 6. Στις 23 Νοεμβρίου του 2007 μια 82χρονη γυναίκα έπρεπε να  εγχειριστεί στο κεφάλι για να σταματήσει η αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου της και του κρανίου της. Ένας νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Rhode Island Hospital ξεκίνησε την χειρουργική επέμβαση τρυπώντας την δεξιά πλευρά του κεφαλιού της ασθενούς, αν και η αξονική τομογραφία έδειξε ότι η αιμορραγία ήταν στην αριστερή πλευρά.



   Κάποια στιγμή κατάλαβε το λάθος του, έκλεισε την λάθος τρύπα και ξεκίνησε να τρυπάει την αριστερή πλευρά της ασθενούς. Η ταλαιπωρημένη γυναίκα  τελικά επέζησε.

7. Το Φεβρουάριο του 1995 στο University Community Hospital στην Tampa ο 52χρονος Willie King μπήκε στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του. Όλα πήγαιναν καλά για την χειρουργική ομάδα έως την στιγμή που ανακάλυψαν ότι αφαιρούσαν το λάθος πόδι.



   Ήταν όμως πολύ έργα. Ο άτυχος Willie King έχασε και τα δυο του πόδια σε εκείνο το χειρουργείο. Ως αποζημίωση το νοσοκομείο του κατέβαλε 900.000 δολάρια ενώ 250.000 πήρε και από τον υπεύθυνο χειρούργο.

 8. Στο St Louis Park της Μινεσότα, ένας ασθενής νοσηλεύτηκε στο Park Nicollet Methodist Hospital με καρκινικό όγκο στο ένα του νεφρό.



   Οι γιατροί αποφάσισαν να του το αφαιρέσουν. Την επόμενη μέρα της εγχείρησης όμως ο παθολογοανατόμος εξέτασε το αφαιρεμένο νεφρό  και δεν βρήκε κανένα καρκινικό στοιχείο. Στο χειρουργείο του είχαν αφαιρέσει το υγιές νεφρό.

9. Ο Sherman Sizemore εισήχθη στο Raleigh General Hospital του Beckley στις 19 Ιανουαρίου του 2006. Ένιωθε έναν συνεχή πόνο στην κοιλιά και οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση για να προσδιορίσουν την αιτία.



   Οι αναισθησιολόγοι του χορήγησαν πριν την εγχείρηση τα φάρμακα που απαιτούνταν για να μουδιάσει, αλλά για κακή του τύχη απέτυχαν στη γενική αναισθησία. Έτσι ο Sizemore ένιωθε τα πάντα κατά την εγχείρηση, πόνο, πίεση, δυσφορία αλλά δεν μπορούσε να μετακινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση αυτοκτόνησε.

 10. Δύο μήνες μετά από μια διπλή εγχείρηση bypass  στην καρδιά του  ο  κωμικός και πρώην μέλος της εκπομπής Saturday Night Live Dana Carvey, έμαθε την δυσάρεστη είδηση: ο καρδιοχειρουργός είχε παρακάμψει την λάθος αρτηρία.



   Χρειάστηκε μια νέα επείγουσα  επέμβαση για να ανοιχτεί η μπλοκαρισμένη αρτηρία που απειλούσε να σκοτώσει τον 45χρονο κωμικό και πατέρα δυο παιδιών.Ανταποκρινόμενος στην αποζημίωση των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που του ζήτησε ο Carvey, ο χειρούργος ισχυρίσθηκε ότι ήταν απλά ένα ανθρώπινο λάθος.

http://alttherapy.blogspot.com 

"Αν τα ιατρικά λάθη ήταν ασθένεια, θα ήταν η 6η αιτία θανάτου!" Συγκλονιστική Αποκάλυψη της Wall Street Journal


   Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να είναι και η πρώτη αιτία ... Αυτά τα σφάλματα σκοτώνουν το ισοδύναμο τεσσάρων επιβατικών αεροπλάνων τζάμπο τζετ ... κάθε εβδομάδα. Ο Δρ Makary λέει ότι και αυτό είναι πιθανώς μια συντηρητική εκτίμηση.
   Σύμφωνα με τo Health Grades Hospital Quality in America Study 2011, η συχνότητα εμφάνισης επιβλαβών και /ή θανατηφόρων ιατρικών λαθών που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχονται σε πάνω από 40.000 την ημέρα!!!!!!!.
   Ο Δρ Andrew Saul, συν-συγγραφέας του Health and Hospitals: Ο Ορθομοριακός οδηγός σας για μια συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (Your Orthomolecular Guide to a Shorter Hospital Stay το οποίο είναι διαθέσιμο στο Amazon), πρόσφατα εξήγησε ότι η χαμηλότερη αυτή εκτίμηση κάνει τα νοσοκομεία να βρισκονται μέσα στις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. .. και η υψηλότερη εκτίμηση κάνει τα νοσοκομεία και τα φάρμακα νούμερο ένα αιτία θανάτου της χώρας. Μερικά από τα κορυφαία 10 και πιο θανατηφόρα, ιατρικά σφάλματα είναι τα λάθη που κανονικά θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά συμβαίνουν με συγκλονιστική συχνότητα:


1. Ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να αποφευχθούν
Εκτιμάται ότι 450.000 ιατρικά περιστατικά από ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων που σχετίζονται ως επί το πλείστον με σωστά συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμβαίνουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να προληφθούν. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι απλά και μόνο η πληθώρα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και χρησιμοποιούνται- και πολλοί ασθενείς λαμβάνουν πολλαπλές ιατρικές αγωγές σε διαφορετικές δοσολογίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να εξουδετερώσουν η μία την άλλη ή να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις όταν συνδυάζονται μεταξύ τους. Τα λάθη στη δοσολογία, στη φαρμακευτική αγωγή, στο συνδυασμό ή ακόμα και η λάθος συνταγογράφηση σε λάθος πρόσωπο είναι πάρα πολύ κοινά.
  

 2.Μολύνσεις που μπορούν να αποφευχθούν

   Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ανησυχητικά κοινές, και, δυστυχώς, αποβαίνουν συχνά θανατηφόρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κάθε χρόνο, και 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα αυτού. Σύμφωνα με την αναφορά του Health Grades Hospital Quality in America, η ανάλυση των αρχείων περίπου 40 εκατομμυρίων ασθενών του Medicare από το 2007 μέχρι το 2009 έδειξε ότι 1 στους 9 ασθενείς ανέπτυξε τέτοιες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις!
   Το πιο θλιβερό μέρος της ιστορίας είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν πιθανότατα να έχουν προληφθεί εύκολα με καλύτερο έλεγχο των λοιμώξεων στα νοσοκομεία - με απλές ρουτίνες, όπως οι γιατροί και οι νοσοκόμες να πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά όταν πγαίνουν από τον έναν ασθενή στον άλλον.
 
3. Χειρουργικά Αναμνηστικά
   Χειρουργικά εργαλεία ή άλλα αντικείμενα που αφήνονται μέσα σε ανθρώπους μετά από επέμβαση είναι ένα πολύ πιο συχνό φαινόμενο από ό, τι θα θέλατε να σκεφτείτε. Αυτό είναι συχνά το αποτέλεσμα της παράλειψης του χειρουργικού προσωπικού να μετρήσει ή να κάνει λάθος στη μέτρηση του εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Απροσδόκητοι πόνοι, πυρετός και πρήξιμο μετά την επέμβαση είναι όλες ενδείξεις ότι θα μπορούσατε να έχετε ένα χειρουργικό εργαλείο ή ένα κομμάτι από ένα εργαλείο ακόμα μέσα σας.
   Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Μια μελέτη στο New England Journal of Medicine βρήκε ότι περίπου 1.500 Αμερικανοί έχουν αντικείμενα μέσα τους μετά από χειρουργική επέμβαση κάθε χρόνο.

    Η υπερθεραπεία έχει το δικό της ρόλο…
Πάρα πολλά φάρμακα, περιττές χειρουργικές επεμβάσεις, ακατάλληλες ιατρικές εξετάσεις ... δεν υπάρχει ίσως καμία άλλη κοινωνία που έχει υποβληθεί σε τόσο υπερβολική ιατρική περίθαλψη, και συχνά η «θεραπεία» καταλήγει να είναι χειρότερη από την ασθένεια.
   Υπολογίζεται ότι μέχρι και 30% του συνόλου των ιατρικών διαδικασιών, τεστ και φαρμάκων μπορεί να είναι περιττά - με κόστος τουλάχιστον $ 210,000,000,000 το χρόνο (συν το κόστος του συναισθηματικού πόνου και των σχετιζόμενων επιπλοκών, ακόμα και το θάνατο – πράγματα τα οποία είναι αδύνατον να μετρηθούν με αριθμούς ). Η New York Times, υπογράμμισε πρόσφατα επίσης αρκετά παραδείγματα αυτής της επιδημίας της υπερβολικής θεραπείας.
   Στο βιβλίο της, Υπερθεραπεία: Γιατί η υπερβολική ιατρική μας κάνει πιο άρρωστους και φτωχούς (Overtreated: Why Too Much Medicine Is Making Us Sicker and Poorer), η Shannon Brownlee εξήγησε επίσης ότι το ένα τρίτο της ιατρικής περίθαλψης που λαμβάνεται στα νοσοκομεία δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει την υγεία σας! Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μπορεί να κάνετε συχνά ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, λόγω του ότι απλά αυτή είναι η ειδικότητα του γιατρού σας, και όχι επειδή τις χρειάζεστε. Για παράδειγμα, αν έχετε έναν πόνο χαμηλά στην πλάτη και  συμβουλευτείτε διαφορετικές ειδικότητες θα πάρετε διαφορετικές εξετάσεις: ο ρευματολόγος θα ζητήσει εξετάσεις αίματος, ο νευρολόγος θα ζητήσει νευρολογικές εξετάσεις και ο χειρούργος θα ζητήσει αξονική και μαγνητική τομογραφία.
   Αλλά ανεξαρτήτως του τι εξετάσεις θα κάνετε, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε με μία σπονδυλοδεσία γιατί είναι ένα από τις "πιο προσοδοφόρες διαδικασίες στον τομέα της ιατρικής," λέει η Brownlee – παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις σπονδυλοδεσίες είναι μόλις 25%!
   Αγγειοπλαστικές και ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας με παρόμοια χαμηλά ποσοστά επιτυχίας είναι εξίσου πιθανό να λάβουν χώρα, λέει η Brownlee, επειδή εκεί βασίζονται οι επενδύσεις των νοσοκομείων.


Απόσπασμα από Άρθρο του Δρ. Μέρκολα


Εάν κάποιος από εσάς αναρωτιέται μήπως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αμερική διαβάστε μερικά από τα παρακάτω άρθρα που βρήκαμε για σας:






Έρευνα για το άγχος των ιατρών και τα ιατρικά λάθη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Ένας στους 4 ιατρούς και ένας στους 3 ειδικευόμενους υποφέρει από επαγγελματική εξουθένωση (burnout) σύμφωνα με έρευνα διάρκειας 5 ετών που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ολοκληρώθηκε το 2010. … Ειδικά, το 35% των ειδικευομένων και το 25% των νοσηλευτών εμφανίζουν αποπροσωποποίηση και κυνισμό που, συχνά, αγγίζει τα όρια της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς.
Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από ιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς.

    Σε άλλα άρθρα θα διαβάσετε οτι 1 στους 16 ιατρούς στην Αμερική σκεφτεται την αυτοκτονία (!!!) και πολλά πολλά άλλα!


 Τι κάνουμε;


   Επειδή είναι μάλλον αδύνατον να προβλέψουμε αυτά τα ιατρικά λάθη και ακόμα πιο δύσκολο να αλλάξουμε τις γνώμες των φαρμακοβιομηχανιών, εκτός κι αν τους προσφέρουμε κάποια τρισεκατομμύρια το χρόνο απλά για να μην μας σκοτώνουν, όπως πάντα η καλύτερη θεραπεία, είναι η προληπτική θεραπεία.

    Το ζητούμενο δεν είναι να υποφέρετε και απλά να αποφεύγετε την επίσκεψη στο νοσοκομείο, ούτε και  το να μην κάνετε χρήση της ιατρικής φαρμακευτικής αγωγής. Όπως επίσης, ας μην ξεχνάμε οτι τα ιατρικά λάθη αποτελούν ποσοστό και όχι κανόνα. Η ελληνική κοινωνία υποφέρει από τις ακραίες τάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι με το παραμικρό σπεύδουν να πάρουν το μαγικό χάπι για τη λύση του προβλήματος και υπάρχουν εξίσου πολλοί που είναι της άποψης οτι στο νοσοκομείο μπαίνουμε μόνο για να αφήσουμε την τελευταία μας πνοή.

Ο σωστός δρόμος όμως, όπως πάντα άλλωστε, βρίσκεται στη μέση. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το έργο που έχει προσφέρει η ιατρική στην ανθρωπότητα, όπως δεν μπορούμε να παραλείψουμε όμως και τις εξισου καταστροφικές συνέπειές της.

    Σκοπός είναι να ζουμε με ισορροπία, τόσο σωματική όσο και νοητική. Είναι ισχυρή μας πεποίθηση. οτι ο πρωταρχικός λόγος που ασθενούν οι άνθρωποι είναι η νοητική ανισορροπία και αμέσως μετά καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής του συμπεριλαμβανομένου της διατροφής του. Είναι όμως στην πργματικότητα αυτά τα δύο ξεχωριστά; Μάλλον όχι. Βλέπουμε οτι μια συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση οδηγεί τον άνθρωπο στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και από την άλλη έχουμε δει οτι οι τροφές επηρεάζουν καθοριστικά τη ψυχολογία μας.

    Είναι απαραίτητο λοιπόν, η προληπτική ιατρική να περιλαμβάνει μια καλή ψυχολογική κατάσταση, άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Επίσης, η παρακολούθηση κάποιας εναλλακτκής, φυσικής θεραπείας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Βρείτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει και βάλτε τη στη ζωή σας.

   Αν και πιστεύουμε οτι ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό δρόμο προς την ισορροπία, εντούτοις σας προτείνουμε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα τα οποία μπορούν να γίνουν σημαντικά εργαλεία για να βρείτε τον δικό σας μοναδικό τέλειο δρόμο προς την ολοκληρωμένη αληθινή υγεία.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου