Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ



Η νυχτερινή εργασία έχει επιβληθεί στις σύγχρονες κοινωνίες από τις ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής. Η αλληλεπίδραση της με τους ανθρώπινους βιολογικούς ρυθμούς που εμφανίζουν κυκλική διακύμανση χαρακτηρίζεται από αλλοιωμένες εναλλασσόμενες φάσεις υπέρ- και υπό- δραστηριότητας. Μακροχρόνια νυχτερινή εργασία μεταβάλλει τους ρυθμούς αν και δεν τους αντιστρέφει πλήρως, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες στην υγεία και την ευεξία των εργαζομένων.

Βάρδια είναι καθεμία από τις ομάδες εργατών η υπάλληλων που εναλλάσσεται με άλλες για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου. είναι η χρονική διάρκεια κατά την οποία η ομάδα είναι επιφορτισμένη με συγκεκριμένο καθήκον.


Οι επιπτώσεις της νυχτερινής εργασίας εκτός αυτές που αφορούν την συχνότερη εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, αφορούν ψυχο-κοινωνικές συνέπειες και την ανάπαυση. Μέσα από το κυκλικό ωράριο εργασίας οι νοσηλευτές βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως της δυσαρέσκειας του επαγγελματικού στρες ,καταστάσεις που μεταβάλλουν την ζωή τους και τις καθημερινές συνήθειες ,όπως διατροφή και ύπνο. Επηρεάζονται ακόμα οι οικογενειακές τους σχέσεις αλλά και οι κοινωνικές .

Στις ψυχο-κοινωνικές συνέπειες περιλαμβάνονται διαταραχές της οικογενειακής ζωής, αϋπνία, προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής εξαιτίας των διαφορετικών ρυθμών ζωής της πλειοψηφίας των εργαζομένων, που εργάζονται τη μέρα.

Σχετικά με την ανάπαυση, ο εργαζόμενος κουράζεται υπέρμετρα στην διάρκεια της νύχτας γιατί αναγκάζεται να καταβάλλει μέγιστη προσπάθεια κατά την περίοδο που ορισμένοι σημαντικοί βιολογικοί ρυθμοί βρίσκονται στη φάση της υπό-δραστηριότητας, ενώ επιπλέον με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ξεκουράζεται αρκετά γιατί στην φάση αυτή οι βιολογικοί ρυθμοί βρίσκονται σε περίοδο υπερδραστηριότητας. Έτσι τόσο η διάρκεια όσο και η ποιότητα του ύπνου δεν είναι επαρκείς. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η συσσωρευμένη κούραση.

Είναι γνωστό πως πολλές παθολογικές καταστάσεις (όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) παρουσιάζουν πλήθος διαταραχών κατά τον ύπνο. Συχνότερες είναι: υπνική άπνοια, εφιάλτες, πρωινούς πονοκεφάλους, συγχυτικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη libido.

Τα άτομα που εργάζονται νυχτερινή βάρδια (όπως νυχτοφύλακες, εργαζόμενοι στην βιομηχανία, νοσηλευτές) παρουσιάζουν αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξημένη πιθανότητα συμμετοχής σε τροχαίο ατύχημα, συχνά διαταραγμένες προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.

Η δυσκολία διαπίστωσης του ακριβούς μεγέθους του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι πολύ εργαζόμενοι αποκρύπτουν τα συμπτώματα τους είτε γιατί κυρίως δεν τα συγκεκριμενοποιούν, είτε ακόμα από φόβο απόλυσης από την εργασία τους.

Τα δεδομένα είναι λιγοστά ακόμα και από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού το 1882 από τον Thomas Edison καθιερώθηκε η νυχτερινή βάρδια στην βιομηχανία. Στις ημέρες μας είναι κοινή πλέον σε τομείς όπως των τροφίμων, της υγείας, ασφάλειας και μεταφορών.

Τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρείται δραματική αύξηση των αριθμών σχετιζόμενων με την νυχτερινή βάρδια. Αυξήθηκαν οι βάρδιες σε απόλυτο αριθμό (από 1 σε 2 και σε 3 βάρδιες) αλλά υπάρχει και σημαντική ποσοστιαία (%) αύξηση.

Στο βιομηχανικό τομέα της Γαλλίας ένα ποσοστό 10% των εργαζομένων εκτελούσε νυχτερινή βάρδια το 1957. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 22% το 1974 (αύξηση 12%).

Στην Αμερική υπολογίζεται ότι παρατηρείται αύξηση 3% κάθε 5 χρόνια στην εκτέλεση νυχτερινής βάρδιας. Σήμερα πάρα πολλές επιχειρήσεις-βιομηχανίες έχουν πάνω από το 50% των εργαζομένων τους να εκτελούν αποκλειστικά νυχτερινή βάρδια.

Οι βάρδιες εργασίας μπορούν να καταταχθούν σε τέσσερις (4) κυρίως κατηγορίες, οι οποίες είναι:

1η) Ημερήσια βάρδια όπου υπάρχει 1 μόνο βάρδια και το ωράριο είναι μόνο πρωινό π.χ. 7.00 π.μ.-2.30 μμ.

2η) Ημερήσια εναλλασσόμενη βάρδια. όπου υπάρχουν 2 βάρδιες και το ωράριο είναι πρωινό-απογευματινό π.χ. 7.00 π.μ.-1.15 μμ. η 1η βάρδια και 1.00 μ.μ.-7.15 μμ. η 2η βάρδια.

3η) Νυχτερινή εναλλασσόμενη βάρδια όπου υπάρχουν 3 βάρδιες και το ωράριο είναι πρωινό-απογευματινό-βραδυνό π.χ. 7.00 π.μ.-1.15 μμ. η 1η βάρδια, 1.00 μ.μ.-7.15 μ.μ.η 2η βάρδια και 7.00 μ.μ.-7.30 πμ. η 3η βάρδια.

4η) Μόνιμη νυχτερινή βάρδια όπου υπάρχει 1 μόνο βάρδια και το ωράριο είναι μόνο νυκτερινό π.χ. 7.00 μ.μ.-7.30 πμ.

Η νυχτερινή εργασία και ειδικότερα η μακροχρόνια, μεταβάλλει τους κιρκάδιους ρυθμούς αν και δεν τους αντιστρέφει πλήρως. Επιφέρει όμως σημαντικές συνέπειες στην υγεία και στην ευεξία των εργαζομένων.

Οι συχνότερες και σημαντικότερες συνέπειες μπορεί να είναι

1. Φυσιολογικές μεταβολές όπως π.χ. στη θερμοκρασία του σώματος και στη απελευθέρωση ορμονών, οι οποίες μπορούν να συμβαίνουν λόγω μεταβολών των βιολογικών ρυθμών [δηλαδή του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού του σώματος μας κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου-ημερήσιες ή σε μεγαλύτερα διαστήματα (εβδομαδιαίες ή μηνιαίες ή ετήσιες)]. Στην περίπτωση που εξετάζουμε ιδιαίτερη σημασία έχουν οι λεγόμενοι κιρκάδιοι ρυθμοί, δηλαδή εκείνοι στους οποίους αντιστοιχεί μία περίοδος περίπου 24 ωρών σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους εξωτερικούς παράγοντες, που επίσης έχουν κυκλικό χαρακτήρα και επηρεάζουν σημαντικά τους βιολογικούς ρυθμούς των ζωντανών οργανισμών. Π.χ.: η TSH, η FT4, η κορτιζόνη και η λεπτίνη

2. Ψυχολογικές όπως π.χ. stress, νευρώσεις, ψυχώσεις, απόσυρση

3. Ιατρικές όπως π.χ. πεπτικές και καρδιαγγειακές παθήσεις

4. Κοινωνικές όπως π.χ. μεταβολή κοινωνικών συνηθειών, (κοινωνικές εξόδους, κοινωνικές εκδηλώσεις) έλλειψη χρόνου για ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων λόγω του ρυθμού εργασίας που οδηγεί στην άρνηση κοινωνικών υποχρεώσεων και

5. Διαταραχές ύπνου όπως π.χ. απότομη διακοπή του ύπνου για πραγματοποίηση των υποχρεώσεων του ατόμου, αϋπνίες, υπνηλία, άπνοιες κ.λπ.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ σημαντική συνέπεια και ταλαιπωρεί συχνά τους εργαζόμενους που εκτελούν νυχτερινή βάρδια. Η νυχτερινή βάρδια επηρεάζει το φυσιολογικό ύπνο καθώς το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί πρωινές ώρες όπου κανονικά θα έπρεπε να εργάζεται και οι στρεσογόνες ορμόνες είναι σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, συχνά ο χρόνος είναι περιορισμένος για ύπνο λόγω άλλων πρωινών υποχρεώσεων του ατόμου με συνέπεια συνολικά κατώτερης ποιότητας ύπνο. Αποτελέσματα είναι πρώιμη αφύπνιση, αίσθημα κούρασης και μειωμένη εργασιακή επίδοση του εργαζομένου τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά την διάρκεια της βάρδιας του. Είναι κατανοητό ότι άτομα που εργάζονται σε θέσεις υπεύθυνες όπως αναισθησιολόγοι και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (όπου εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές από την συνεχή τους επαγρύπνηση) επωμίζονται δύσκολο επαγγελματικό φορτίο εκτελώντας επαναλαμβανόμενες νυκτερινές βάρδιες.




ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ



• ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

• ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟ

• ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΝΟΥ

• ΠΡΩΙΜΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

• ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΥΡΑΣΗΣ

• ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ



Η νυχτερινή εργασία επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει σοβαρές συνέπειες στο γαστρεντερολογικό σύστημα. Παρατηρούνται δυσκοιλιότητα, γαστρικό έλκος, 12δακτυλικό έλκος, γαστρίτιδα ακόμα και μεταβολές στις συνήθειες σίτισης με αποτέλεσμα το άτομο να προσλαμβάνει συχνά τροφές πτωχότερες σε θρεπτικά συστατικά.



ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



• ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ

• ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΔΙΑΙΤΑ

• ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

12ΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

• ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ

• ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ



Η βιβλιογραφία αναφέρει επίσης ότι και το καρδιαγγειακό σύστημα επηρεάζεται από την αλλαγή των βιολογικών ρυθμών με αποτέλεσμα αυξημένη επίπτωση ταχυκαρδιών, αρρυθμιών, αρτηριακής υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, υπερχοληστεριναιμίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας



ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ

• ΑΡΡΥΘΜΙΩΝ

• ΣΤEΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

• ↑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ / ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ

• ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ



Η νυχτερινή εργασία επιδρά επίσης αρνητικά στο οικογενειακό περιβάλλον. Ο χρόνος του εργαζόμενου μειώνεται δραματικά και είναι περιορισμένος τόσο για τον/την σύζυγο όσο και για τα παιδιά του. Λόγοι που συμβάλλουν σ' αυτό είναι η σωματική κούραση από τη νυχτερινή εργασία, το άγχος για την έλλειψη ύπνου και η αίσθηση έλλειψης χρόνου. Λόγω των παραπάνω παρατηρείται αίσθηση μειωμένου συζυγικού ρόλου ή του ρόλου του γονέα με αποτέλεσμα την συχνή εμφάνιση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών διαταραχών. Επίσης λόγω της έλλειψης χρόνου και της αυξημένης κόπωσης το άτομο αδυνατεί να προγραμματίσει οικογενειακές του υποχρεώσεις ή και να ανταποκριθεί σε αυτές που ήδη υπάρχουν και αυτό μπορεί να γίνει μια σημαντική αιτία αύξησης διαζυγίων .



ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



περιορισμένος χρόνος για τον/την σύζυγο

• περιορισμένος χρόνος για τα παιδιά του

• αδυναμία προγραμματισμού οικογενειακών υποχρεώσεων

• αίσθηση μειωμένου συζυγικού ρόλου

• αίσθηση μειωμένου γονεεικού ρόλου

• ψυχολογικές-ψυχοσωματικές διαταραχές

• αύξηση διαζυγίων





Οι γυναίκες είναι λόγω φύλου και μητρότητας περισσότερο ευάλωτες στο εργασιακό στρες και περισσότερο συναισθηματικές. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αλλάζουν συχνά θέσεις εργασίας ή ακόμα και δουλεία λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων



ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΦΥΛΟΥ



• φύλο

• μητρότητα

• περισσότερο ευάλωτες στο εργασιακό στρες

• περισσότερο συναισθηματικές

• αλλάζουν συχνά θέσεις εργασίας

• αλλάζουν συχνά δουλειά.

Η νυχτερινή εργασία επηρεάζει σημαντικά και τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι εργαζόμενοι σε νυκτερινά ωράρια καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες καπνό, καφέ, υπνωτικά ή/και ηρεμιστικά χάπια, παυσίπονα και υπακτικά φάρμακα προκειμένου να διατηρηθούν σε εγρήγορση στη διάρκεια της βάρδιας τους ή να απαλύνουν τις αρνητικές συνέπειες στη διάρκεια της ημέρας.



ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες

• καπνό,

• καφέ,

• υπνωτικά ή/και ηρεμιστικά χάπια,

• παυσίπονα και

• υπακτικά φάρμακα



Η πιο τραγικές συνέπειες όμως για τον εργαζόμενο μπορεί να είναι απόρροια εργατικών ατυχημάτων. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των ατυχημάτων. Τα περισσότερα από αυτά λαμβάνουν χώρα μεταξύ 4.00 π.μ. και 6.00 πμ. Οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση των εργατικών ατυχημάτων είναι: 1) μειωμένη προσοχή, 2) διαταραχές των κιρκάδιων ρυθμών, 3) μειωμένη διάθεση-θέληση για εργασία, 4) μειωμένη συγκέντρωση, 5) μειωμένη αντίληψη και 6) μειωμένα αντανακλαστικά

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ



• τραγικές συνέπειες

• αύξηση των ατυχημάτων

• μεταξύ 4.00 πμ. και 6.00 πμ.



Λόγοι που συντελούν

1) μειωμένη προσοχή,

2) διαταραχές των κιρκάδιων ρυθμών,

3) μειωμένη διάθεση-θέληση για εργασία,

4) μειωμένη συγκέντρωση,

5) μειωμένη αντίληψη και

6) μειωμένα αντανακλαστικά



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ



  • Άγχος και στρες που προκύπτει από έντονη εναλλαγή στο ωράριο που σε άτομα με δυσκολία στην προσαρμογή του βιολογικού τους ρολογιού νέτου σωματικού μπορεί να μην μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικά.


  • Ο τρόπος με τον οποίο προγραμματίζεται η αλληλουχία του ωραρίου που συνήθως προτεραιότητα έχουν όλοι άλλοι παράγοντες παρά οι προσωπικοί ρυθμοί του ατόμου.


  • Οι απαιτήσεις του προγράμματος έτσι που να επιτυγχάνετε καλύτερα η παραγωγικότητα ενός τμήματος


  • Διαπροσωπικές σχέση μετάξι συνάδελφων σε συνάρτηση πάντα με το πρόγραμμα.(αλλαγές-απαιτήσεις.).


  • Λάθη που μπορούν να προκύψουν και ατυχήματα λόγω της παρατεταμένης αϋπνίας .όπως χορηγήσεις φαρμάκων, τρυπήματα από λερωμένες βελόνες αλλά και σε οδικά ατυχήματα καθώς οδηγούσαν από και προς την εργασία τους.


  • Η ασφάλεια του ασθενή θέτετε σε κίνδυνο όταν οι νοσηλευτές εργάζονται πολλές και απρόβλεπτες ώρες, ειδικά όταν το τελευταίο ξύπνημα τους ξεπερνά τις 17 ώρες.


  • υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Άγχος εξαιτίας του κυκλικού ωραρίου εργασίας οφείλετε πολλές φορές στο γεγονός ότι οι ευκαιρίες ανέλιξης περιορίζονται κατά την απογευματινή βάρδια η την νυχτερινή εργασία. Ενώ στην πρωινή μέσα από την αλληλεπίδραση και την συνεργασία με την νοσηλευτική διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό αυξάνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης στον εργασιακό χώρο.(Χαραλαμπίδου Ε.1996 και Andy A. 1995)


  • Μετά από μια 12ωρη βάρδια το ρίσκο να τρυπηθεί κάποιος να δώσει λάθος φάρμακα σε σύγκριση με κάποιον που δούλεψε 8ωρη βάρδια μειώνετε στο 50%στον δεύτερο.(Institute of medicine 2004).


  • Η απορύθμιση των ρυθμών προάγει στους νοσηλευτές μοτίβα ύπνου και επαγρύπνησης καθώς και εγρήγορσης και νύστας που αυτό με την σειρά του έχει επίπτωση στο να εκτελούνται σημαντικές νοσηλευτικές διεργασίες με αναποτελεσματικό τρόπο.

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


  • Το κυκλικό ωράριο εργασίας παρεμβαίνει και δυσχεραίνει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των νοσηλευτών ,καθώς και όλες οι δραστηριότητες τους εξαρτώνται από το πρόγραμμα εργασίας τους. Το πρόβλημα οξύνετε κατά τις παρόδους των γιορτών όπως Χριστούγεννα -Πάσχα που όλοι προβάλλουν προσωπικούς λόγους για να ευνοηθούν από το πρόγραμμα.


  • Η αντιμετώπιση προβλημάτων με την Φροντίδα των παιδιών είναι καθημερινό φαινόμενο σε συνάρτηση πάντα με την ικανοποίηση των επαγγελματικών αναγκών.


  • Η υπόλοιπη κοινωνία που ζει και εργάζεται σε διαφορετικούς ρυθμούς .


  • Αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που οφείλονται στην μειώσει της επαφής με την οικογένεια και τους φίλους και ποιοτικά αλλά και ποσοτικά.


  • Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα σε συναρτήσει με το κυκλικό ωράριο εργασίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.


  • Η έλλειψη κατανόησης από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον όσον αφορά την φύση του επαγγέλματος μας λόγο πάλι κυκλικού ωραρίου.


  • Οι οικογενειακοί ρυθμοί πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του νοσηλευτή της οικογένειας και αν αυτό δεν γίνει τότε παρατηρούνται δυσλειτουργίες στην οικογένεια καθώς αυξάνετε το άηχος στον νοσηλευτή.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ – ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


  • Η βάρδια αναστατώνει τους βιολογικούς ρυθμούς του ατόμου που συνάδουν με τον κύκλο μέρας - νύχτας.


  • αναστατώνει την συγχρονισμένη σχέση σώματος βιολογικού ρολογιού και περιβάλλοντος.


  • Οι νοσηλευτές παραμένουν άγρυπνοι κατά την διάρκεια της νύχτας και κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους Ενώ κοιμούνται πρωινές ώρες αντίθετα από τους βιολογικούς τους ρυθμούς.


  • Η φυσιολογία του κιρκάδιου ρυθμού έχει ερευνηθεί και έχει βρεθεί να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υπόφυση και στο νευροενδοκρινικο σύστημα και στη ρυθμικότητα


  • Η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μέρας αυξάνεται κατά την διάρκεια της μέρας αυξάνεται σημειώνοντας την μεγαλύτεροι της τιμή αργά το πρωί η νωρίς το απόγευμα. μειώνετε τις απογευματινές ώρες και συνεχίζει την κάθοδο της την περίοδο της νύχτας εμφανίζοντας την κατώτερη της τιμή τις πρωινές ώρες (3-6 πμ).Σε αυτές τις ώρες αυξάνονται οι πιθανότητες σφάλματος από τους επαγγελματίες υγείας .Γι 'αυτό το πρωί που η θερμοκρασίες είναι πιο ψηλές οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι πιο αποδοτικές.


  • Στο νυχτερινό ύπνο η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή λειτουργία μειώνετε Ενώ στη φάση εργασίας αυξάνονται .Ελαττώνονται γιατί ο νυχτερινός ύπνος είναι πιο ξεκούραστος και βαθύτερος από τον πρωινό ύπνο που ακολουθεί νυχτερινή εργασία.(Κώδικας νοσηλευτικής δεοντολογίας 1984).


  • Σύμφωνα με τον Halberg(1959) τα επίπεδα κορτικοστεροειδών στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνονται λίγο πριν την διαδικασία της εγρήγορσης. Πρόκειται για ένα μηχανισμό του κεντρικού συστήματος ο οποίος διεγείρει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία προετοιμάζοντας τον οργανισμό για έγερση. Πόσες φορές δεν έχουμε παρατηρήσει ότι ξυπνάμε το πρωί πριν το ρόλοι μας κτυπήσει την προγραμματισμένοι ώρα. Τα επίπεδα της ακετυλχολινης, των γαστρικών ορμονών επιδρούν μεταβάλλοντας λειτουργίες συμπεριφοράς όπως διάθεση, ύπνο, Ακόμα και δείκτες νοημοσύνης.


  • Οι κιρκάδιοι ρυθμοί έχουν ενδογενή βάση έλεγχου όπως τα κέντρα ομοιοστάσεις στον εγκέφαλο(αναπνευστικό-καρδιακής λειτουργίας) αλλά παράλληλα δέχονται επιδράσεις από εξωτερικούς παράγοντες.


  • Οι ώρες των γευμάτων, η αρχή και το τέλος της εργασίας Ακόμα και τα πολύωρα τηλεοπτικά προγράμματα δίνουν στον άνθρωπο την αίσθηση του χρόνου.


  • Το κυκλικό ωράριο εργασίας σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες του νοσηλευτή. Οι εργαζόμενοι με τέτοιο ωράριο παρουσιάζουν κατά 10-20% Αύξηση των γαστρεντερικών διαταραχών. συνήθως παραπονιούνται για γαστρικά και 12λικα έλκη τα οποία εμφανίζονται 8 φορές περισσότερο σε σχέση με τους επαγγελματίες του πρωινού ωραρίου.


  • Ο Rutter Franz (1977) διαπίστωσε Αύξηση στην κατανάλωση πρόχειρων φαγητών, καφεΐνης , καπνού τα οποία μπορεί να ευθύνονται για την εμφανίσει γαστρεντερικών προβλημάτων όπως ανορεξία και δυσκοιλιότητα


  • Αρκετοί νοσηλευτές δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν, τους κόβετε η αναπνοή, η βρίσκονται σε τέτοια υπερδιέγερση που αδυνατούν να ηρεμήσουν Μετά από μια έντονη βάρδια.


  • Η διαταραχές του ύπνου στους νοσηλευτές με κυλιόμενο ωράριο περιλαμβάνει την δυσκολία να κοιμηθούν και την μείωση της ποιότητας του ύπνου τους. έτσι έχουν περισσότερα διαστήματα αϋπνίας και μικρότερα διαστήματα ύπνου. Μερικοί δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και αν ξυπνήσουν είναι δύσκολο να κοιμηθούν ξανά. Επομένως απουσιάζει εντελώς ο ήρεμος γαλήνιος ύπνος αναγκαίος για την αποθήκευση ενέργειας.


  • Η χρήση η κατάχρηση ουσιών όπως οινοπνεύματος καπνού, υπνωτικά φάρμακα, παυσίπονα και ηρεμιστικά είναι συνεπακόλουθο από την έλλειψη ποιοτικού ύπνου.


  • Το κυκλικό ωράριο εργασίας ενεργά και στον δείκτη θνησιμότητας των ατόμων .ερευνά των αποκαλύπτει διάφορα στον δείκτη θνησιμότητας μεταξύ των εργαζόμενων με σταθερό πρωινό ωράριο, νυν και τέως εργαζόμενων με κυκλικό ωράριο εργασίας.


  • Οι Eysenck and Eysenck(1964)αναφέρουν ότι η προσωπικότητα των ατόμων τοποθετείται σε δυο θεωρητικούς πόλους με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Οι εσωστρεφείς που είναι ήσυχοι, παθητικοί, σκεπτόμενοι επιφυλακτικοί Οι εξωστρεφείς που είναι δραστήριοι, ομιλητικοί κοινωνικοί Οι νευρικοί που είναι κακοδιάθετοι νευρικοί, ευερέθιστοι, και ανήσυχοι και οι σταθεροί που είναι νηφάλιοι αξιόπιστοι, ελεγχόμενοι ξέγνοιαστοι.


  • Επίσης το κυκλικό ωράριο σχετίζεται με τον πρωινό και απογευματινό τύπο. Οι προσωπικότητες πρωινού τύπου είναι ευέλικτοι και αποδίδουν καλύτερα το πρωί σε αντίθεση με τους απογευματινούς τύπους γεγονός που οφείλεται στο βιολογικό τους ρόλοι





ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ:



  • Η ποιότητα ζωής των νοσηλευτών εξαρτάται από το κυκλικό ωράριο εργασίας. Η παρεχόμενη νοσηλευτική Φροντίδα εξαρτάται από την ποιότητα ζωής των νοσηλευτών.


  • Έχοντας γνώμονα το πιο πάνω έχουμε υποχρέωση πρώτα στην οικογένεια μας και αμέσως Μετά στην νοσηλευτική μας ιδιότητα και οντότητα. Τα μέτρα που μπορούν να παρθούν ποικίλουν και αν θέλετε για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και γενικά.


  • 1. Φροντίδα για ασφαλή νοσηλεία και για τον ασθενή αλλά και για τον νοσηλευτή.


  • 2. Συναινέσει η άρνηση σε προγράμματα τα οποία είναι εξαντλητικά για το άτομο.


  • 3. Προσπάθεια ικανοποίησης και άλλων αναγκών πέρα του καθήκοντος(οικογένεια κοινωνικό περιβάλλον)


  • 4. Προαγωγή υγιεινής ζωής





  • Διακοπή καπνίσματος


  • Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος


  • Εφαρμογή συνηθειών που βοηθούν τον ύπνο και χαλάρωση μουσική διάβασμα


  • Ορισμός χρόνου ύπνου


  • διατροφικές συνήθειες -ποτό-και διεγερτικά


  • Γυμναστική


  • 5. Η εκπαιδεύσει του οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Αυτά όσον αφορά το ίδιο το άτομο και τις ενέργειες που μπορεί να πάρει.

Στο εξωτερικό όμως έχουν αναπτύξει και διάφορα αλλά συστήματα που εμπλέκουν τους νοσηλευτές αλλά και την διοίκηση όσον αφορά το κυκλικό ωράριο εργασίας.

Το I.C.N. είναι δεσμευμένο σε όλα τα μέλη του να



  • Αναγνωρίζει τις καινοτομίες και τις τάσεις στο κυκλικό ωράριο εργασίας π.χ. σπαστό ωράριο εργασίας .


  • Να διανέμει πληροφορίες στα μέλη συνδέσμους για τα αντίκτυπο του κυκλικού ωραρίου.


  • Να δίνει κατευθυντήριες γραμμές για ανάπτυξη στρατηγικών για αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων


  • Να φροντίζει να Αναγνωρίζει επαγγελματικούς κίνδυνους σε συνάρτηση με το κυκλικό ωράριο εργασίας

Οι διάφοροι εθνικοί σύνδεσμοι χρειάζονται βοήθεια για να διαπραγματεύονται και να καλυτερεύουν τις συνθήκες για τους νοσηλευτές βάρδιας παρέχοντας.



  • Βάρδιες που να διασφαλίζουν περιόδους ξεκουράσεις, την χρονική περίοδο της βάρδιας καθώς και την σειρά του κύκλου.


  • Ικανοποιητικό αριθμό νοσηλευτικού δυναμικού


  • Πρόσβαση σε επαγγελματικές υπηρεσίες υγείας


  • προγράμματα για μείωση του στρες


  • Πρόσβαση σε συνέχει εκπαιδεύσει


  • ασφαλή μεταφορικά μέσα


  • Ζεστά γεύματα


  • Αποδυτήρια


  • Προστασία από διακρίσεις.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την οργάνωση και την διοίκηση των διάφορων νοσοκομείων, πρέπει να φροντίσουν το προσωπικό έτσι που να του παρέχονται ευκολίες.

Ευκολίες όπως χώρους προσωπικού για ξεκούραση, αποδυτήρια, καφετερίες, και τραπεζαρίες με καλό φαγητό.

Επίσης τα άτομα που ασχολούνται με τα προγράμματα τήρησης βάρδιας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους που αφορούν το προσωπικό(ηλικία ,θέση, υγειά, οικογενειακούς παράγοντες ,ψυχολογικούς κ.τ.λ.).

Τέλος πρέπει πάση θυσία να γίνουν επαναξιολογήσεις έτσι που να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να προάγουν την υγειά και την ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και την διασφάλιση της ποιότητας νοσηλείας και ασφάλειας των ασθενών.


Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ







ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ



ΕΙΣΑΓΩΓΗ



Rομπότ: Μηχάνημα ικανό να εκτελεί, πράξεις που αποτελούν μέρος ενός καθορισμένου προγράμματος και με ορισμένες λειτουργικές ομοιότητες με τον άνθρωπο. Ο όρος προήλθε από την τσέχικη λέξη robota (=εργασία). Στην σύγχρονη εποχή υπάρχει τάση αναπτύξεως της τεχνικής των ρομπότ (ρομποτική) προ πάντων από την άποψη μερικής ή ολικής αντικαταστάσεως του ανθρώπου από τα τελειοποιημένα αυτά μηχανήματα σε υπερβολικά μονότονες ή επικίνδυνες εργασίες, για τις οποίες δεν απαιτείται δημιουργική ή εκλεκτική ικανότητα.

Ρομπότ-οικιακοί βοηθοί, ρομπότ-νταντάδες, ρομπότ-φύλακες του σπιτιού και τώρα ρομπότ-χειρουργοί. Είναι από τις φορές που η επιστήμη τίθεται χωρίς αμφιβολία στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Επανάσταση στον τομέα της ιατρικής προκαλεί η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής με θεαματικά και ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Η εφαρμογή και στη χώρα μας της ρομποτικής χειρουργικής ( εγχείρηση με τη βοήθεια ρομποτικού μηχανήματος) θα μπορούσε να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και μετατρέπει τις δύσκολες περιπτώσεις "ανοιχτών" επεμβάσεων σε εγχειρήσεις "ρουτίνας".

Η τεχνολογία ρομποτικής χρησιμοποιείται τώρα στον τομέα της ιατρικής επειδή προσφέρει την υψηλή ακρίβεια και τον έλεγχο που απαιτούν οι επεμβάσεις.



ΙΙ (Χειρουργικά Συστήματα)


  1. Σύστημα ΖΕUS

Το σύστημα ZEUS από την κίνηση υπολογιστών είναι ένα χειρουργικό ρομπότ στο στάδιο του καθαρισμού από το FDA. Το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη στην Ευρώπη και παρουσιάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα ZEUS έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για να εκτελέσει τη στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στη Γερμανία.






B. Αίσωπος

Ο ΑΙΣΩΠΟΣ ή το αυτοματοποιημένο ενδοσκοπικό σύστημα για το βέλτιστο προσδιορισμό θέσης από την κίνηση υπολογιστών ήταν το πρώτο χειρουργικό ρομπότ που εγκρίνεται από το FDA. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ο μηχανικός βραχίονάς του που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το χειρούργο για να τοποθετήσει ακριβώς το ενδοσκόπιο. Μέσω της χρήσης των πεταλιών ποδιών και ενεργοποιημένου του φωνή λογισμικού, ένας χειρούργος μπορεί να κρατήσει τα χέρια του ελεύθερα να εκτελέσουν τη χειρουργική επέμβαση στον ασθενή.








C. Da Vinci

1.(Τρόπος Λειτουργίας)

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci (εικ.1) δημιουργήθηκε από την εταιρεία Intuitive Surgical τo 1995. Aποτελεί το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιεί εγχειρήσεις με την ελάχιστα δυνατή επέμβαση στον οργανισμό του ασθενούς. Κατά τη χρήση του, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα μέσα στην χειρουργική αίθουσα και από εκεί χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία του ρομπότ.








Εικ.1 σύστημα Da Vinci


Τα εργαλεία εισάγονται μέσα από μικροτομές, λίγων χιλιοστών, στο σώμα του ασθενούς . Στη συνέχεια ο χειρουργός έχοντας στην κονσόλα τρισδιάστατη εικόνα κινεί με ειδικά χειριστήρια τους τέσσερις (4) βραχίονες του ρομπότ. Kάθε βραχίονας (εικ.2) είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα υπάρχει κάμερα. Ο χειρουργός μπορεί να λυγίζει και να γυρίζει τους βραχίονες, όπως τον καρπό του ανθρώπινου χεριού.



Εικ.2 Βραχίονας με χειρουργικό εργαλείο

Το Da Vinci διαθέτει ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης (εικ.3), το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο μέχρι και 15 φορές. Επίσης μέσω της κάμερας επιτρέπει στον χειρουργό να πλησιάσει πιο κοντά στο σημείο της επέμβασης απ' ότι επιτρέπει η ανθρώπινη όραση και έτσι να εργαστεί σε μικρότερη κλίμακα απ' ότι επιτρέπει η συμβατική χειρουργική (εικ.4). Οι εικόνες από τη φωτογραφική μηχανή επιδεικνύονται έπειτα στην κονσόλα που δίνει στο χειρούργο μια σαφή άποψη της χειρουργικής περιοχής.















Εικ.3 σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης

Το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα da Vinci επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση, και χωρίς να έρχονται σε επαφή οι ίδιοι με τον ασθενή, μέσα από μικρές οπές εισόδου 2,5-3cm στο σώμα του ασθενούς, παρέχοντας ταυτόχρονα την ευελιξία των ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων και διασφαλίζοντας αυξημένα ποσοστά επιτυχίας και σημαντικά οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό.



Εικ.4

2) Επεμβάσεις που χρησιμοποιείται το Da Vinci

Το σύστημα Da Vinci είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως: Γενική Χειρουργική για: - Τοποθέτηση δακτυλίου στομάχου Lap Band ή γαστρικού bypass για νοσογόνο παχυσαρκία. - Διόρθωση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. - Αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου. - Χολοκυστεκτομή, μετεγχειρητικές; κήλες, βουβωνοκήλες, κιρσοκήλες. - Διερεύνηση χοληδόχου πόρου. - Εκτομές κύστεων ήπατος, νεφρού, παγκρέατος, σπληνός. - Αφαίρεση παγκρέατος. - Επινεφριδεκτομή. - Αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κοιλιοκήλης με πλέγμα. - Κολεκτομή, σπληνεκτομία, παγκρεατεκτομή, ηπατεκτομή, γαστρεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, λύση συμφύσεων κ.ά.

Καρδιοχειρουργική - Θωρακοχειρουργική για: - Aντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, by pass στεφανιαίας αρτηρίας, - Αποκατάσταση μεσοκολπικής επικοινωνίας, κ,α.

Ουρολογία για: - Προστατεκτομή με διατήρηση των στυτικών νεύρων αποφεύγοντας έτσι την απώλεια της στυτικής λειτουργίας σε ποσοστό άνω του 95%, νεφρεκτομή κ.ά. - Πυελοπλαστική, - Αφαίρεση λίθων από τον ουρητήρα, λεμφαδένων, κύστεων νεφρού. - Αποκατάσταση κιρσοκήλης, κ.ά.


Γυναικολογία: Αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, σαλπίγγων, εξωμητρίου κυήσεως. - Λεμφαδενικό καθαρισμό, υστερεκτομή, κ.ά. Επίσης έχει εφαρμογές στη: Παιδοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική.

3. Πλεονεκτήματα για τους γιατρούς

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής ξεκαθάρισε πως δεν χειρουργεί το ρομπότ αλλά ο γιατρός με την βοήθεια του μηχανήματος.

« Οι χειρουργοί, τόνισε χαρακτηριστικά, συνεχίζουν να χειρουργούν κανονικά. Απλά το ρομπότ αποτελεί ένα υπερσύχρονο σύστημα, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο προσφέρει στο χειρουργό απίστευτες δυνατότητες για να είναι πιο αποτελεσματικός».

Συγκεκριμένα ο χειρουργός :

• Έχει τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα των οργάνων του ασθενούς .

• Αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς.

• Βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση.

• Χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.


• Το ρομπότ δρα σαν συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο του.

4. Οφέλη για τους ασθενείς

Η ρομποτική χειρουργική σε σχέση με την κλασσική αλλά και σε σχέση με την λαπαροσκοπική, είναι αναίμακτη, δεν αφήνει ουλές και προσφέρει μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς, όπως :

• Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας.

• Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου

• Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο.

• Μικρότερο κόστος νοσηλείας.

• Ταχεία επάνοδο στην εργασία.

• Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που να έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ) και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους.


• Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.



5. Το σύστημα Da Vinci σε εγχειρήσεις καρδιάς

Οι εγχειρήσεις καρδιάς δεν θα απαιτούν πλέον ανθρώπινα χέρια για να πραγματοποιηθούν(εικ.7). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Επέμβαση σχεδόν... μη επεμβατική αφού καταργείται η διάνοιξη του θώρακα, επέμβαση γρήγορη και σχεδόν ανώδυνη με μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών. Με λίγα λόγια, επέμβαση σωτήρια για χιλιάδες καρδιοπαθείς - μόνο στη χώρα μας γίνονται περί τα 8.000-10.000 μπαϊπάς ετησίως - η οποία διενεργείται με τη... χείρα βοηθείας της πιο σύγχρονης τεχνολογίας που υπάρχει στον κόσμο: συγκεκριμένα με τέσσερις «σιδερένιες» χείρες (χειρουργικό σύστημα Da Vinci) που ανήκουν σε ρομπότ και οι οποίες δεν τρέμουν ποτέ, κάτι που μπορεί να συμβεί σε αυτές του ανθρώπου. Ο χειρουργός-ρομπότ διαθέτει τέσσερις βραχίονες οι οποίοι καθοδηγούνται προς την καρδιά μέσω ισάριθμων μικροσκοπικών οπών που έχουν διανοιχθεί στα τοιχώματα της θωρακικής κοιλότητας. Ο ειδικός τούς χρησιμοποιεί προκειμένου να χειριστεί τα χειρουργικά εργαλεία, καθένα από τα οποία έχει μήκος μόνο λίγων χιλιοστών. Όπως συμβαίνει και με τη συμβατική επέμβαση, ο χειρουργός λαμβάνει ένα αιμοφόρο αγγείο από τα θωρακικά τοιχώματα το οποίο και χρησιμοποιεί ως μόσχευμα προκειμένου να «παρακάμψει» την μπλοκαρισμένη αρτηρία της καρδιάς.



Εικ.6 Da Vinci εν ώρα δράσης

H διαδικασία (εικ.6), που διαρκεί περί τις τρεισήμισι ώρες, περνά από διαφορετικά στάδια καθώς ο κάθε βραχίονας επιτελεί και διαφορετικό έργο. Ένα από τα «θαυματουργά» αυτά χέρια διαθέτει κάμερα η οποία στέλνει σε οθόνη υπολογιστή που βρίσκεται μπροστά στον χειρουργό ευκρινείς τρισδιάστατες εικόνες της καρδιάς οι οποίες έχουν μεγεθυνθεί 12-15 φορές. Ένας δεύτερος βραχίονας φέρει επάνω του ειδική συσκευή που ακινητοποιεί την πληγείσα αρτηρία κατά τη διάρκεια του μπαϊπάς ενώ οι άλλοι δύο βραχίονες είναι εκείνοι που «χειρίζονται» τα εργαλεία τα οποία πραγματοποιούν την επέμβαση. Το χειρουργικό σύστημα «Da Vinci» το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό στο εξωτερικό για διενέργεια άλλου είδους επεμβάσεων - αποκατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, ριζική προστατεκτομή, επεμβάσεις στον οισοφάγο, εκτομή του θυρεοειδούς αδένα κ.ά. -, παρουσιάζει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που το κάνει να ολοκληρώνει το έργο του με την ακρίβεια του... μεγάλου ζωγράφου: διαθέτει άκρως ευέλικτους «καρπούς», όπως είναι αυτοί του ανθρώπου, οι οποίοι του επιτρέπουν πλήρη περιστροφική κίνηση.

Προς το παρόν ο καρδιοχειρουργός-ρομπότ μπορεί να διενεργήσει μπαϊπάς σε μία μόνο αρτηρία. Το μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς είναι να καταφέρουν με τη χρήση της τεχνικής αυτής να διεξαγάγουν διπλό ή και τριπλό μπαϊπάς. Πιστεύουν ότι σύντομα τα χέρια από «σίδερο» θα χαρίζουν «σιδερένια» καρδιά στους ασθενείς.

Τέσσερις καρδιοπαθείς υπεβλήθησαν πρόσφατα στο νοσοκομείο St Mary's του Λονδίνου σε επέμβαση μπαϊπάς, η οποία διενεργήθηκε χωρίς να διανοιχθεί ο θώρακάς τους, από έναν και μόνο χειρουργό. Για την ακρίβεια από δύο, έναν έμψυχο και έναν... άψυχο. Ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας έδωσε τη δυνατότητα στον... συνάδελφό του να διεξαγάγει με ασφάλεια την επέμβαση μπαϊπάς παρέχοντάς του τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης ώστε να οδηγήσει τα κατάλληλα εργαλεία μέσα από μικροσκοπικές οπές στο πληγέν σημείο της καρδιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διεξαγωγή μιας συμβατικής επέμβασης αυτού του είδους απαιτούνται πολύ περισσότερα άτομα λόγω της πολυπλοκότητάς της. Το σημαντικό πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής αυτής επέμβασης είναι ότι αποφεύγεται η διάνοιξη του θώρακα προκειμένου ο γιατρός να αποκτήσει πρόσβαση στον καρδιακό μυ, γεγονός που μεταφράζεται σε πολύ λιγότερους τραυματισμούς, άρα πολύ λιγότερο πόνο, φανερά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών καθώς και μικρότερο χρονικό διάστημα νοσηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς που υπεβλήθησαν στην επέμβαση στη Βρετανία επέστρεψαν στο σπίτι τους μέσα σε τέσσερα 24ωρα.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, οι χειρουργοί-ρομπότ αποτελούν ένα μόνο από τα επιτεύγματα που ανοίγουν τον δρόμο για μια μεγάλη επανάσταση στους τομείς της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής. Μια επανάσταση η οποία γίνεται με αιτία - και μάλιστα πολύ σοβαρή: τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής...

6. Ρομποτική και Τηλεχειρουργική

Η Τηλεχειρουργική είναι ένας τομέας της τηλεϊατρικής που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το βασικό έρεισμα στην ανάπτυξη της Τηλεχειρουργική είναι η ανάγκη μετάδοσης και διάχυσης των εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών και γνώσεων διευκολύνοντας την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση και διάδοση των λαπαροσκοπικών χειρουργικών διαδικασιών. Ένας σημαντικός αριθμός κατασκευαστών λαπαροσκοπικών συσκευών είναι εφοδιασμένος με δυνατότητες 2-διευθνσεων μετάδοσης κινούμενης εικόνας και ήχου, επιτρέποντας έτσι την σύνδεση χειρουργείων με εκπαιδευτικές ή έμπειρες χειρουργικές εγκαταστάσεις

Σήμερα η Τηλεχειρουργική μπορεί να ειδωθεί σαν την 2-διευθύνσεων μετάδοση εικόνας και ήχου επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ χειρουργών (μικρής εμπειρίας) στα χειρουργεία και χειρουργών (με μεγάλη εμπειρία) σε απομακρυσμένες περιοχές. Η χρήση ρομποτικών συσκευών επιτρέπει στους απομακρυσμένους χειρουργούς να συμμετέχουν ενεργά στην χειρουργική διαδικασία. Είναι αυτονόητο ότι πέρα από τις αυξημένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που η εφαρμογή αυτή απαιτεί, απαιτείται και πολύ εξειδικευμένο λογισμικό/ υλικό ώστε να είναι εφικτή η προσομοίωση, στον απομακρυσμένο σταθμό, της καταστάσεως που επικρατεί στο χειρουργείο. Για τον σκοπό αυτό συνήθως απαιτούνται συστήματα εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) που επιτρέπουν στους απομακρυσμένους χειρουργούς να έχουν μια πραγματική εικόνα της όλης διαδικασίας.

Μικροσκοπικά ρομπότ που σχεδίασαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα αναμένεται, στο εγγύς μέλλον, να δώσουν τη δυνατότητα σε γιατρούς στη γη να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς στο διάστημα. Τα μικροσκοπικά ρομπότ [Εικ. 8], με μέγεθος ανάλογο ενός γυναικείου κραγιόν, μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα μέσω μικρών τομών, ενώ ο χειρισμός τους θα είναι εφικτός μέσω υπολογιστή από χειρούργους που θα βρίσκονται στη γη. Κάποια από τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με κάμερες και φώτα και μπορούν να στέλνουν εικόνες στους χειρούργους. Άλλα έχουν ενσωματωμένα χειρουργικά εργαλεία, ο χειρισμός των οποίων ελέγχεται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τα σχέδια, την ερχόμενη άνοιξη η NASA θα εκπαιδεύσει τους αστροναύτες στη χρησιμοποίηση αυτών των ρομπότ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση εγχειρήσεων στο διάστημα.

Η καθυστέρηση που υπάρχει στην επικοινωνία εξαιτίας των αποστάσεων στο διάστημα επιβάλλει την εκπαίδευση των αστροναυτών από εξειδικευμένους γιατρούς, που θα πρέπει να διδάξουν τους αστροναύτες τις εντολές που θα χρειαστεί να δίνουν στα ρομπότ. Πάντως, και από τη γη, οι χειρουργοί θα μπορούν να χειριστούν οι ίδιοι τα ρομπότ από διαφορετικές τοποθεσίες.

Μέχρι σήμερα, οι δοκιμές των ρομπότ - χειρούργων πάνω σε ζώα ήταν επιτυχείς και έτσι, την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσουν στη Βρετανία και δοκιμές πάνω σε ανθρώπους. Τα ρομπότ με την κάμερα θα προσφέρουν στους γιατρούς απεικονίσεις από το σώμα των ασθενών. Οι εικόνες που θα παρέχουν θα αποδίδουν καλύτερα την πραγματικότητα από ότι την βλέπει το γυμνό μάτι αφού θα στέλνουν έγχρωμες και μεγεθυμένες εικόνες .

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ρομπότ με τα εργαλεία θα μπορούν να κινούνται μέσα στο σώμα με τέτοιο τρόπο που ακόμα και τα χέρια του πιο έμπειρου χειρούργου δεν μπορούν. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι καθώς περισσότερα από ένα ρομπότ μπορούν να τοποθετηθούν στο σώμα μέσα από μια και μοναδική τομή, θα μειωθεί ο αριθμός και το μέγεθος των τομών και έτσι θα μειωθεί και ο χρόνος ανάρρωσης των ασθενών.

Παράλληλα αναπτύσσονται ένα ρομπότ που θα μπορεί να πραγματοποιεί βιοψίες και ένα άλλο που θα μπορεί να εισαχθεί στο σώμα κάποιου μέσα από τον οισοφάγο του. Το κόστος κάθε ρομπότ, στην παρούσα φάση, ανέρχεται σε περίπου 200 δολάρια. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, κάθε ρομπότ θα χρησιμοποιείται μια φορά και έπειτα θα αχρηστεύεται.



Εικόνα 8 Οι μικροσκοπικοί χειρούργοι



7. Στατιστικά και Πλεονεκτήματα Da Vinci

Γενική Λαπαροσκοπική Χειρουργική























Λαπαροσκοπική

Σύστημα da Vinci

Ποσοστό Επιτυχίας

93%

100%

Χρόνος Επέμβασης

173 min

120min

Χρόνος Νοσηλείας

48 hours

36 hours








Καρδιοχειρουργική – Θωρακοχειρουργική























Αποκατάσταση Μιτροειδούς Βαλβίδας

Ανοιχτό Χειρουργείο

Σύστημα da Vinci

Θνησιμότητα

2,2%

0%

Σημαντικές Μετεγχειρητικές Επιπλοκές

13,1%

0%

Χρόνος Μετεγχειρητικής Νοσηλείας

8,5 ημέρες

1,3 ημέρες



Ουρολογία (Ριζική Προστατεκτομή)











































Ριζική Προστατεκτομή

Ανοιχτό Χειρουργείο

Λαπαροσκοπικά

Σύστημα da Vinci

Χρόνος Επέμβασης

164 min

248 min

160 min

Απώλεια Αίματος

900 ml

380 ml

153 ml

Μετεγχειρητικές Επιπλοκές

15%

10%

5%

Χρόνος

Νοσηλείας

3,5 ημέρες

1,3 ημέρες

1,2 ημέρες

Ποσοστό Ανάπτυξης Καρκίνου Μετεγχειρητικά

24%

24%

5%

Χρόνος χρήσης καθετήρα μετά την επέμβαση

15 ημέρες

10 ημέρες

5 ημέρες



http://tovima.dolnet.gr









http://e-physician.blogspot.com


www.iatriki-online.gr


www.techmed.teiher.gr

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΟΡΙΣΜΟΣ: Εργαλείο ή συσκευή ειδικά κατασκευασμένο το οποίο χρησιμοποιείται στις χειρουργικές επεμβάσεις για την επίτευξη συγκεκριμένου έργου. Με αποτέλεσμα ο χειρουργός να έχει επιθυμητά αποτελέσματα όπως: Τροποποίηση των βιολογικών ιστών, πρόσβαση και ορατότητα του χειρουργικού πεδίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:

ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Για να απαλλάξουν τον ασθενή από τα κακά πνεύματα και τους πονοκεφάλους χρησιμοποιούσαν εργαλεία από μπρούντζο, σίδερο και ασήμι όπως λεπίδες, λαβίδες, μαχαίρια, ξέστρα, σπάτουλες τα οποία σώζονται σε ιατρικά μουσεία.
Στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης (460-370π.Χ.) από την Κω ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την κλινική Ιατρική. Ασχολήθηκε με την ανατομία και επινόησε Χ.Ε. όπως τρυπάνια, πριόνια, ασκήτες, σταφυλάγρες, τανάλιες, βελόνες, λίμες, τσιμπίδες, άγκιστρα. Επιχείρησε χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανίο αλλά και τοκετούς χρησιμοποιώντας εμβρυουλκό δικής του κατασκευής. Αποστείρωνε τα εργαλεία χρησιμοποιώντας κρασί ή φωτιά, καυτό λάδι για τις ραφές και έπλενε τις πληγές με κρασί. Οπότε δικαίως ονομάστηκε πατέρας της ιατρικής.

ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ Επανάσταση στην χειρουργική θεωρείτε πια ανεξάρτητη επιστήμη και στηρίζεται στην γνώση της ανατομίας. από το 16ο μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, οι χειρουργοί έκαναν τις εγχειρήσεις σε τραπέζια της κουζίνας, με βαριά κακότεχνα εργαλεία. Βαθμιαία, οι τεχνίτες των μετάλλων σιδήρου, χαλκού και αργύρου κατάφερναν να κατασκευάζουν λεπτότερα και καταλληλότερα εργαλεία, προορισμένα για ορισμένη χρήση στους ανθρώπινους ιστούς.
Επίσης ανακαλύπτεται το CATGUT για εσωτερική συρραφή.

ΣΤΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Ανακάλυψη της αναισθησίας και της χειρουργικής ασηψίας επίσης νέα υλικά για την κατασκευή των Χ.Ε. όπως stainless steel (ανοξείδωτος χάλυβας) χρώμιο, τιτάνιο.

Από την αρχή του 20ου αιώνα, που εφαρμόσθηκε σε σχετικά μεγάλη έκταση η αποστείρωση με ατμό, τα εργαλεία, τοποθετημένα σε δίσκους, άρχισαν να αποστειρώνονται για να φτάσουν μέχρι την σημερινή υψηλή τεχνολογία της αποστείρωσης.

ΣΗΜΕΡΑ Εργαλεία Μικροχειρουργικής, ηλεκροδιαθερμίες, ενδοσκοπική ιατρική, υπέρηχοι, χειρουργικό robot.


ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ-ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ-ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ–ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΑΛΕΙΩΝ

Τα περισσότερα Χ.Ε. κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα, με διάφορα κράματα σιδήρου, χρωμίου και άνθρακα, η σειρά και το μείγμα αυτού διαφέρει αναλόγως του κατασκευαστή και το είδος του εργαλείου.
Το τιτάνιο, που θεωρείται καλό για τα μικρά και ευαίσθητα εργαλεία,
Το Βιτάλιο, που δεν σκουριάζει εύκολα και χρησιμοποιείται για ορθοπεδικές και άλλες προθέσεις.
Άλλα μέταλλα, που χρησιμοποιούνται όπως και παλαιότερα, χαλκός, ασήμι και αλουμίνιο σε μικρή έκταση.
Η τεχνολογία σε σχήμα, μέγεθος, αντοχή κ.λ.π. των εργαλείων, ποικίλει ανάλογα με τον προορισμό του καθενός, π.χ. με μεγάλη αντοχή κατασκευάζονται αυτά που χρησιμοποιούνται για εργασία στα οστά, με μεγάλο μήκος εκείνα για εργασία σε βαθιές κοιλότητες του σώματος του αρρώστου, ευαίσθητα και λεπτά για μικροχειρουργική επέμβαση στο αυτί και στον εγκέφαλο, κ.λ.π. Το όνομα τους είναι συχνά το όνομα του χειρουργού που τα σχεδίασε.

Σε κάποιες χώρες υπάρχει ειδική υπηρεσία η οποία καθορίζει με κανονισμούς και πρότυπα τα μείγματα των μετάλλων για την κατασκευή των χειρουργικών εργαλείων. Τα οποία πρέπει να έχουν άριστο φινίρισμα και εργονομικό σχεδιασμό.
Π.Χ. British Standard Institution.
International Standard Organization ( ISO )


Από απόψεως επιφάνειας υπάρχουν:
1) Τα στιλπνά εργαλεία τα οποία έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν πολύ φως, σε σημείο κατοπτρισμού και να ενοχλούν την όραση του χειρουργού δεν κηλιδώνονται όμως, ούτε αλλάζουν χρώμα εύκολα.
2) Τα θαμπά ή Satin Finish εργαλεία τα οποία δεν αντανακλούν φως και είναι τόσο θαμπά ανάλογα με τον κατασκευαστή.
3) Τα μαύρα εργαλεία τα οποία όμως σχεδόν δεν χρησιμοποιούνται πουθενά σήμερα.


Τα Χειρουργικά εργαλεία γενικά κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις βασικές πράξεις που κάνει το καθένα στους ιστούς του τραύματος κατά την εγχείρηση και διαχωρίζονται:


Α) Σε σχέση με την χρήση τους

Β) Σε σχέση με το είδος της επέμβασης και

Γ) Σε σχέση με το αποτέλεσμα που προκαλεί στον ανθρώπινο ιστό.




Α) Σε σχέση με την χρήση τους

Αυτά που χρησιμοποιούνται για την

1) Διατομή των ιστών

2) Παρασκευή των ιστών

3) Συγκράτησης των ιστών

4) Απώθησης των ιστών

5) Συρραφή των ιστών

6) Αναρροφήσεις - συσκευές έκχυσης

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1) Μαχαιρίδιο ή νυστέρι

2) Ψαλίδια

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΩΣ ΙΣΤΩΝ

Λαβίδες ιστών ή χειρουργικές

Μοιάζουν με πένσες φέρουν λεπτές λείες εσωτερικές σιαγόνες και δόντια στην αιχμή για συγκράτηση των ιστών. Τα δόντια είναι λεπτά ή ισχυρά αναλόγως του πάχους του ιστού που θα συγκρατήσουμε. Όπως το σκληρό δέρμα, η απονεύρωση ή ο χόνδρος.

Λαβίδες ιστών ανατομικές (ατραυματικές)

Παρόμοιες με τις προηγούμενες αλλά με λεπτές ή ισχυρές σιαγόνες και με οριζόντιες ή κάθετες γραμμές στην εσωτερική επιφάνεια και χωρίς δόντια για να μην τραυματίζουν.

Λαβίδες αιμοστατικές

Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο αιμορραγίας ποικίλουν δε σε διαστάσεις, σε σχήμα (κυρτές ευθείες) και στο είδος των εσωτερικών σιαγόνων.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΩΘΗΣΗ ΙΣΤΩΝ

Άγκιστρα

Ποικίλουν σε μεγέθη και σχήματα και μπαίνουν στην τομή και διατηρούν ωθημένα τα ανατομικά μέρη. Αυτά είτε τα συγκρατά ο χειρουργός ή τοποθετούνται και παραμένουν με μηχανισμό στη θέση τους π.χ.:

Άγκιστρα κοιλιακών τοιχωμάτων

Άγκιστρα μικρών τομών

Άγκιστρα αγγείων

Άγκιστρα νεύρων

Άγκιστρα δέρματος κ.τ.λ.



ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ

Βελονοκάτοχα

Χρησιμοποιούνται για τον οπλισμό και συγκράτηση των κυρτών χειρουργικών βελόνων και ποικίλουν σε μέγεθος και είδος.
Η βελόνα πρέπει να εφαρμόζεται στο βελονοκάτοχο πλησίον της αιχμής των σιαγόνων και να μένει ελεύθερο και πλησίον του σημείου που ενώνεται το ράμμα με την βελόνα και να μένει ελεύθερη η βελόνα κατά τα 2/3 της κυρτότητας της ώστε να μπορεί να διαπερνά ελεύθερα τους ιστούς.



ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΥΣΗΣ

Συσκευές αναρρόφησης και πλύσης


ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ

1) Τα Χ.Ε. πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που έχουν κατασκευαστεί και μόνο.
2) Ντελικάτα και ευαίσθητα Χ.Ε. δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε σκληρούς ιστούς , οστά κ.τ.λ..
3) Τα ψαλίδια ιστών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κόβουμε σωλήνες, ράμματα, χαρτιά ή γάζες κ.τ.λ.
4) Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία για να υπομοχλεύουμε οτιδήποτε (οστά, όργανα, συσκευασίες)
5) Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία σαν μέσο στερέωσης καλωδίων ή οτιδήποτε άλλων υλικών ή για να διακόπτουμε την ροή της αναρρόφησης ή των παροχετεύσεων.
6) Τα εργαλεία πρέπει να δίνονται από χέρι σε χέρι ή να τοποθετούνται στο πεδίο με ασφάλεια και όχι να πετιόνται με κίνδυνο να πέφτουν στο δάπεδο και να αχρηστεύονται.
7) Τα εργαλεία δεν πρέπει να παραμένουν λερωμένα για μεγάλη περίοδο και να στεγνώνουν τα αίματα πάνω σε αυτά.
8) Τα εργαλεία πρέπει να τα χειριζόμαστε προσεχτικά ούτως ώστε να μην γδέρνονται και να σκουριάζουν.
9) Να μην τοποθετούνται τα Χ.Ε. το ένα πάνω στο άλλο για να μην καταστρέφονται.
10) Να μην ασκείτε υπερβολική πίεση πάνω στο εργαλείο.
11) Βαριά εργαλεία πρέπει να μπαίνουν στο κάτω μέρος του δίσκου.
12) Δεν πρέπει να ρίχνονται κάτω, να παραβιάζονται και να κακομεταχειρίζονται.
13) Τα μικροχειρουργικά εργαλεία χρειάζονται ιδιαίτερα σχολαστική προσοχή. Να κρατιούνται πάντα από τη λαβή, να καθαρίζονται από υπεύθυνο εκπαιδευμένο προσωπικό και να τοποθετούνται στερεωμένα σε ειδικές θήκες συγκράτησής τους, για να μην χτυπιούνται στα τοιχώματα των δίσκων.
14) Οι αρθρώσεις των εργαλείων πρέπει να λιπαίνονται μόνο με σύγχρονα υδροδιαλυτά.
15) Μετά το πλύσιμο πρέπει να στεγνώνονται καλά.
16) Μετά τη χρήση τους τα εργαλεία πρέπει να τοποθετούνται σε νερό για να μην στεγνώνουν οι ζωικές ουσίες που τα κηλιδώνουν και κολλούν τις αρθρώσεις τους.
17) Τα εργαλεία δεν πρέπει να τρίβονται , ούτε να μαρκάρονται με βαθύ χάραγμα.
18) Μετά την απολύμανση ή αποστείρωση των εργαλείων σε χημικές ουσίες, πρέπει να ξεπλυθούν σε ζεστό νερό για την αποφυγή διάβρωσης.



ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

Όταν τα Χ.Ε. μεταφερθούν στην ζώνη Α΄ της κεντρικής αποστείρωσης
Α) Ανοίγονται και πλένονται κάτω από πίεση με μαλακό νερό
Β) Μπαίνουν στο πλυντήριο υπερήχων (ultra sonic) το οποίο περιέχει απολυμαντικό για τα συνήθη εργαλεία και απολυμαντικό με ενζυματικό για τα εργαλεία με αυλούς και πολλές ραβδώσεις. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του απολυμαντικού συνήθως μένουν για 15΄λεπτά.
Γ) Μετά ξεπλένονται με νερό
Δ) Μπαίνουν στο στεγνωτήρα για στέγνωμα
Ε) Ελέγχονται για την καθαριότητα και την λειτουργικότητα τους.
Στ) Λιπαίνονται με ειδικό λιπαντικό οι αρθρώσεις τους.
Ζ) Τοποθετούνται στους δίσκους σύμφωνα με τις λίστες (ελέγχονται από δύο κλιβανιστές και υπογράφουν την λίστα).
Η) Τυλίγονται και μπαίνουν στον κλίβανο ο οποίος λειτουργεί με ατμό υπό πίεση 2,5 Bar στους 134°C σε ειδικό πρόγραμμα ή στους 121°C για ευαίσθητα εργαλεία.
Θ) Φυλάγονται σε ειδικό χώρο με κλειστό σύστημα ανακύκλωσης αέρος σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια.

ΣΤΟ ΤΜΉΜΑ ΚΕΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ:

 Για την σκληρότητα του νερού

 Για τους ατμούς

 Αποδοτικότητα των κλιβάνων

 Στειρότητα των κλιβάνων κάθε φορτίου για βιολογικό έλεγχο


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όταν φροντίζεις και προσέχεις τα εργαλεία που χρησιμοποιείς θα σε εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα σε προδώσουν στην επόμενη επέμβαση.